KC Makina'ya Hoşgeldiniz

Piroliz Tesisi

kc makina piroliz tesisi 1 Piroliz Tesisi

PP Plastik Proliz Tesisi

Piroliz konusun ne denli önemli bir alana işaret ettiğini hepimiz biliyoruz. Bu bağlamda özellikle son zamanlarda farklı çeşitleri olması ile beraber birçok alanda kullanılan bir ayrışma olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte bir termal ayrışma olarak da ifade edildiğini söylemek mümkün. Son zamanlarda günümüzde birçok amaç altında değişik yerlerde kullanılıyor.


Temel olarak belirtmek gerekir ki piroliz tesisi, çevre dostu iş yapanlar için her zaman mükemmel bir tercih olarak meydana gelmektedir. Çevre ve toplum dostu piroliz tesisinin temel amacı atık piroliz yoluyla atık lastik, kauçuk, yağ çamuru veya plastik, piroliz yağına ve karbon siyahına dönüştürülebilmek olarak belirlenmektedir. Tamda bu amaçla çalışmalar gerçekleştirmektedir. Peki, günümüzde sıklıkla tercih edilen piroliz tesisi ne işe yarar? Bu konuda belirtmek gerekir ki atıklar da dâhil olmak üzere organik materyallerin oksijensiz ortamda dönüştürülmesi projesi olarak ifade edilir. Malzemeler katı ve sıvı ile beraber aynı zamanda gaz üzerinden dönüştürmek suretiyle ayrıştırılır ve böylece gerçekleştirilen piroliz işlemi ile beraber ayrışma birçok farklı alan üzerinden değerlendirilir. KC Makine olarak yer aldığımız bu süreçte piroliz tesisi konusunda etkin bir süreç gözetmekteyiz.
Net bir bilgi olarak aktarmak gerekir ki atık piroliz tesisine yatırım yapmak, ekonomik ilerlemeye ve çevresel gelişmeye katkıda bulunmak anlamına gelen son derece önemli bir yapılanmadır. Bu sebeple siz değerli okurlarımızın da bilinçlenmesi çevre için önemli bir adım olacaktır.

Gelişen teknoloji, artan nüfus yoğunluğu ve diğer tüm dış etkenlerle birlikte ambalajlı yiyeceklerin tüketimi, sanayi ve evsel çamur atıkları ve geri dönüştürülmesi çok zor olan plastik atıklar her geçen gün bir artış gösteriyor. Bu artışın önüne geçmek için ilerleme sağlamak gerekmelidir.

Piroliz sistemiyle çevreye, ekonomiye ve en önemlisi toplum sağlığına tehdit oluşturan farklı yapılanmalardaki malzemeleri doğaya zarar vermeden geri dönüştürebileceğinizi biliyor muydunuz? Cevabınız “hayır” ise yazımızı okumaya devam edin!

Yukarıda yer alan bilgiden hareket öncelikli olarak belirtmek gerekir ki Piroliz, herhangi bir organik ürüne kolayca uygulanabilen bir termokimyasal işlem olarak nitelendirilmektedir. Bilimsel bir tanım olarak ise organik maddelerin yüksek sıcaklıkta ve oksijensiz ortamda termal kırılmaya uğratılması işlemine “piroliz işlemi” diyoruz. Bu işlemin büyük bir fayda sağladığının da altını çizmek gerekmektedir.

Piroliz Çeşitleri Nelerdir?

Yukarıda ki bilgiden hareketle belirtmek gerekir ki yakıt, gübre ve tatlandırıcı ya da asidik asit gibi daha pek çok madde piroliz üzerinden ayrışmaktadır. Temel olarak bu yönüyle kimyasal bir süreç açısından önemli yere sahip olduğunu söylemek mümkün. Günümüzde amaca uygun değişik alanlarda kullanıldığını da ifade etmek son derece faydalı olacaktır.

Küreselleşen dünya düzeninin her ne kadar iyi yönlerini gözlemlesek bile farklı olumsuz yanlarının olduğunu da belirtmek isteriz. Bu noktada teknoloji, artan nüfus yoğunluğu ve diğer tüm dış etkenlerle birlikte ambalajlı yiyeceklerin tüketimi, sanayi ve evsel çamur atıkları ve geri dönüştürülmesi çok zor olan plastik atıklar her geçen gün bir artış gösteriyor. Bu plastik atıkların önüne geçmek için bir yol izlenmesi gerektiği aşikâr.

 

Piroliz sistemi yukarıda bahsedilen plastik atıkların işlenmesi noktasında büyük bir önem arz etmektedir. Sıklıkla kullanılan ve kullanımı desteklenen piroliz sistemiyle çevreye, ekonomiye katkı sağlama imkânı elde edebilirsiniz. Özellikle bu konuda büyük bir fayda sağlayarak gelişim gösterdiği elde edilen verilerle birlikte bütünleşmektedir.

Genel ve nesnel bir tanım vermek gerekirse piroliz, herhangi bir organik ürüne kolayca uygulanabilen bir termokimyasal işlem olarak nitelendirilmektedir. Bu tanımın yanı sıra birçok farklı noktada maddelerin yüksek sıcaklıkta ve oksijensiz ortamda termal kırılmaya uğratılması işlemi de “piroliz işlemi” olarak adlandırılmaktadır. Tüm bu tanımlardan ziyade piroliz tesisinin insanlık için büyük bir fayda sağladığını da belirtmek isteriz.

Piroliz İşlemi Nasıl Yapılır

Yukarıda yer alan başlıkta temel olarak pirolizin ne olduğundan bahsettik. Bunun yanı sıra piroliz işleminin nasıl yapıldığı da merak konusudur. Firmamız sizler için bu işlemin ana kriterlerini derleyerek detaylı bir bilgi akışı sunmaktadır. 

Piroliz işlemi yapılırken ilk olarak ana reaktörün içindeki organik ürünler, oksijensiz ortamda ortalama 300-1000 santigrat derece arası sıcaklıkta termal bozulmaya bırakılır.

Bu işlemin son derece önemli olduğunun bilincinde olarak bu termal bozunma sonucunda gaz fazına dönüşen organik ürünler, katalitik konverter ünitesine ulaştırılır. Katalitik konverter ünitesine ulaştırılan organik ürünler, katalizör görevi üstlenen ünite ile işlem hızlandırılır. Diğer aşamalar ise aşağıda yer alan maddeler şeklinde ilerler;

İkinci adımda uygun sıcaklıkla yoğuşabilen gazlar pirolitik sıvıya, LPG’ye, karbon siyahı ve parafine dönüştürülür. Bu nokta piroliz işleminin en önemli aşamalarından biri olarak belirlenmektedir. Tüm bilgilerden hareketle temel olarak piroliz birçok farklı yöntemle gerçekleştirilebilir genel olarak uygulama adımları bu şekildedir. 

 

Piroliz İşlemi

 

 Pirolizin tanımlarından bahsetmişken işlemin aşamalarına da göz gezdirmek faydalı olacaktır. KC Makine olarak ilerlediğimiz bu sektörde piroliz tesisi konusunda profesyonel adımlar atmaktayız. Bununla birlikte sıra piroliz işleminin nasıl yapıldığı da firmamız bünyesinde sizler için derlenmiştir. Adım adım piroliz işleminden bahsetmek gerekirse aşağıda yer alan maddeleri takip edebilirsiniz.

  • Piroliz işlemi konusunda en önemli ve ilk adım, ana reaktörün içindeki organik ürünler, oksijensiz ortamda ortalama 300-1000 santigrat derece arası sıcaklıkta termal bozulmaya bırakılmasıyla şekillenmektedir. Bu adımda termal bozunma sonucunda gaz fazına dönüşen organik ürünler, katalitik konverter ünitesine ulaştırılır.
  • Yukarıda yer alan adımdan sonra ise katalitik konverter ünitesine ulaştırılan organik ürünler, katalizör görevi üstlenen ünite ile işlem hızlandırılır.
  • Üçüncü ve bir diğer önemli adımda uygun sıcaklıkla yoğuşabilen gazlar pirolitik sıvıya, LPG’ye, karbon siyahı ve parafine dönüştürülür.

Her konuda olduğu gibi piroliz işleminde de uzman ve bilgi deneyimine sahip bireylerden referans almak son derece önemlidir. Bu sebeple adımları profesyonellik doğrultusunda uygulamanın da etkisinin büyük olduğunu belirtmek isteriz.

 

Piroliz Ne İşe Yarar

Piroliz son derece önemli bir işlem olup işlem sonrası elde edilen ürünler ne denli faydalı olduğunu da göstermektedir. Aşağıda yer alan ürünler piroliz işlemi sonrası elde edilen ürünleri kapsamaktadır:

  • Pirolitik Yağ: Birçok farklı alanda kullanılan son derece önemli bir üründür.
  • Karbon Siyahı: Karbon siyahı temel olarak yakıt olarak kullanılır. Bunun yanı sıra metalurjik amaçlarla ve kimya endüstrisinde de kullanılmaktadır.
  • Parafin: Eczacılık, tekstil ürünleri, kozmetik sanayi alanlarında kullanıma dahil olmaktadır.
  • Yanıcı Gaz: Yanıcı gaz, birçok farklı sektörde enerji ihtiyacını karşılamak için yakıt olarak kullanılabilir.

Yukarıda yer alan bilgilerden de anlaşıldığı üzere pirolizin birçok farklı avantajı vardır. Bu avantajlar sizler için referans olmakla birlikte çevre dostu piroliz işleminin önemini daha da çok ortaya çıkarmaktadır. Bu noktada özellikle belirtmek gerekir ki piroliz işlemi sayesinde yakma tesislerinden farklı olarak dioxin ve furan gibi çok zararlı gazlar açığa çıkmadığından gaz arıtma sistemlerine ihtiyaç duyulmaz. Bununla birlikte atık/çöp depolama alanlarına ve sera gazı emisyonlarına giden atıkları azaltır. Piroliz işleminin diğer avantajları şu şekildedir:

  • Piroliz işlemi sayesinde yüksek kapasitelerde üretim yapılabilir.
  • İşlem sonrasında elde edilen tüm ürünler satılabilir ürün niteliğindedir. Bununla birlikte fazla bir atık üretmediği için atık maliyeti getirmez ve su kirliliği yaratmaz.
  • Bu işlem, yüksek verimlilikte ve hızda enerji üretimi sağlar.
  • Yukarıda yer alan bilgilerin yanı sıra yüksek ya da düşük ısıl değere sahip her türlü atığın muamelesi için uygundur.
  • Çeşitli hammaddelerin işlenmesi için basit ve ucuz bir teknolojidir.
  • Yerli kaynaklardan enerji üretir ve ülke ekonomisine katkı sunar.

Piroliz, farklı kaynaklardan gelen ve değişken miktarlarda olan özellikle katı atıklar için kullandığımız katı atık teknolojisidir. Yakma gibi birçok yaygın alanlarda karşımıza çıkmaz. Fakat yanma olayı sonrasında kuruma aşamasında artan sıcaklık ile gaz, sıvı ve katı şeklinde yakıtlar olmakta ve her bir yanabilir ürün olup oksijenli ortamlarda termik olarak parçalanır.

Ekip tarafından geliştirilen bu tesislerimiz çevre dostu olup doğaya hiçbir zarar vermemektedir. Aynı zamanda tesisler, personellerin güvenli şekilde çalışması için her imkanı sistemlerimizde sunduk. Piroliz tesisleri hava koşullarına dayanıklı olup hiçbir sorun meydana getirmez. Gelecekte daha iyi işler çıkarmak adına 900’den fazla atık ürünü işleyebilirsiniz.

Piroliz sayesiyle naylonlar, poşetler ve plastik ürünleri yakıta dönüştürebiliyoruz. İnsanlar piroliz yöntemini iyi bir şekilde kullanırsa topraklarımız daha verimli olup tarım arazisine çevirebiliriz. Bunun haricinde biyokömürü piroliz yöntemiyle elde ederiz. Toprak için faydalı olup toprak bileşimi için olumlu yönde etki eder.

Piroliz, proses sırasında uygulandığı zaman sıcaklıklarına göre yavaş, ılımlı, orta, hızlı ve flash olarak beş gruba ayrılmaktadır.

Hemen Ara