KC Makina'ya Hoşgeldiniz

Silo

Kahramankazan Kum Silosu

KC Makina son teknoloji üretim makinaları ve uzman ekibiyle istenilen özel üretimler de yapmaktadır.

Silo nedir, nasıl kullanılır gibi sorularına cevaben belirtmek gerekir ki toptan malzemelerin korunduğu, saklandığı veya depolandığı bir yapıdır ve işletmenin büyüklüğüne göre inşa edilir. Aynı zamanda çoğu işletmenin de silo kullanımını arttırdığını belirtmek isteriz. Silo sayesinde ise birçok fayda sağlanmaktadır. Bu faydaların arasında birçok tahıllar ekşitilerek saklandığı da net bir örnektir.

 

Silo bünyesinde tahıllar bozulmadan uzun süre saklanabilir ve kullanım kolaylığı sağlanabilir. İşletmelerde donanımlı bir şekilde kullanılan silo, özel usullere göre yapılmış, silindir biçiminde yüksek bir yapıyı oluşturmaktadır. Genellikle bakliyatların saklanmasında silo büyük bir önem arz etmektedir. Bu bağlamda buğday, mısır gibi bakliyatların saklanması da gerekli tüm avantajları sunmaktadır.

 

Yukarıda yer alan bilgilerden hareketle belirtmek gerekir ki kullanıma dahil edilen silolarda mamuller bir yıl boyunca tarladan yeni hasat edilmiş gibi muhafaza edilmektedir. Peki, saklama oranı nasıldır? Bu soruya cevaben belirtmek gerekir ki temel olarak 300-350 metrekarelik bir siloda 6 bin tonluk ürün saklanabilir. Bu durumda ürünler stoklanabilirken bunun yanı sıra farklı faydalarda elde edilmektedir. Özellikle korunma altına alınan ürünün bayatlamasının ve kanserojen madde içermesinin de önüne geçiliyor.

Silo Nedir, Ne İşe Yarar?

Silo nedir sorularına cevaben birçok özellik meydana gelmektedir. Silo kullanımı sayesinde ürünler;

  • Hava koşullarına karşı etkin süreç sunmaktadır. Bu bağlamda yağmurda ıslanmaktan ve sıcakta ısınmaktan ve bakterilerden uzak tutulmaktadır.

Yukarıda yer alan bilginin yanı sıra genellikle ürünlerin de taze kalması büyük avantaj sunar. Tüketicilerin ürünleri ilk günkü tazeliğini koruyor olması uzak ortamda korunan ürünler aylar sonra ilk günkü tazeliğiyle tüketiciye sunulabiliyor.

 

İşletmelerde yer alan ve sıklıkla kullanılan siloya konacak ürünler farklı mekanizmalarda çalışmaktadır. Öncelikle bu ürünler emici ya da taşıyıcı bir düzenle tepeye kadar yükseltilir, siloya buradan doldurularak ilk işlem sağlanır. Ek bir bilgi olarak belirtmek gerekir ki siloların en büyük faydası tahılların gereği gibi havalanmasını ve asit düzenini sağlamaktır. Sağlanılan bu fayda ürünlerin israf edilmesinin de önüne geçer.

 

Peki, asitlenme işlemi neden fayda sunar? Bu noktada belirtmek gerekir ki asitlenme siloda saklanacak tahılların korunmasında büyük bir fayda sağladığı için saklanacak ürünün cinsine göre silolara asit ilave edilir. Aynı zamanda aktarma sağlanılan asit maddesi, silonun her tarafına yayılması sağlanır. Bu durumda verimli bir çalışma sistemi sunulur. Tahıl, mısır ve daha birçok ürünün silo ile muhafaza edildiğini belirtmek gerekmektedir. Bu duruma ek olarak silolar taşıma ve yükleme avantajı sebebiyle genellikle liman ile demiryolları yakınlarında bulunur. Bu bağlamda kullanım kolaylığı da sağlanmış olur.

Silo Kullanım Alanları

Silo kullanım alanları farklı kategorilerde belirtilmektedir. Bu bağlamda aşağıda yer alan maddeler silo kullanım alanları arasında yer almaktadır.

 

Endüstriyel Malzemeler;

*Çimento

*Maden

*Petrokimya malzemeleri

*Tıbbi malzemeler

*Hap, kapsül

*Parfümeri kimyasalları

*Kömür

*Kül

*Kömür

*Kömür tozu

*Soda

*Cam tozu

*Granül

*Ağaç talaşı

*Aktif karbon

 

Gıda Malzemeleri;

 

*Kahve

*Un

*Kepek

*Süt tozu

*Toz şeker

*Baharat

*Tuz, gluten

*Nişasta

 

Yukarıda yer aşan bilgilerden hareketle tahıl ürünlerinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Bunlar; Buğday, arpa, mısır, nohut, fasulye, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, bakla, bezelye, börülce ve soya.

Hemen Ara